Open of vaste ramen: alle mogelijkheden

Bij de keuze voor nieuwe ramen zijn er heel wat vragen te beantwoorden. In de eerste plaats natuurlijk: ga je voor ramen die open kunnen of vaste ramen? In deze blog zetten we alle mogelijkheden op een rij.

Vast = zonder vleugel

Kies je voor vaste ramen? Dan hebben de vensters van je keuze geen vleugel. De vleugel is het opendraaiende of -kiepende deel van je ramen en bepaalt of we spreken van een vast raam of een raam dat open kan. Houd dus vooral ook rekening met de praktische aspecten bij je keuze. Is er geen reden waarom de ramen in een bepaalde ruimte geopend moeten worden? Dan ligt het voor de hand om voor vaste ramen te kiezen. Ook vanuit veiligheidsoogpunt kun je ervoor kiezen om vaste ramen te installeren, bijvoorbeeld langs de straatzijde van je woning of gebouw. En natuurlijk zijn vaste ramen ook iets goedkoper dan draai-/kantelramen.

 
 

Combinatie draai-kiepstand

Een raam waarvan je een vleugel kunt openen en dat daarnaast eenvoudig op de kiepstand kan worden gezet, heet een draai-kiepraam. Wil je voldoende frisse lucht toelaten wanneer je aanwezig bent of het raam op de kiepstand zetten op zachte voor- en najaarsdagen? Met dit type raam hoef je niet te kiezen tussen een draairaam of een valraam. Hierbij krijg je namelijk het beste van twee werelden in één raam.

 
 

 
 

Volledig opendraaiend raam

Een draairaam is een raam dat volledig open kan draaien. Kies je voor dit type raam? Dan is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de draairichting. Zo geniet je optimaal van het praktische comfort dat een draairaam kan bieden. Een concreet voorbeeld: stel dat je ramen maar moeilijk bereikbaar zijn van buitenaf. Als je dan kiest voor draairamen die naar binnen toe openen, kun je je ramen een stuk makkelijker wassen!

 
 
 

Maak kennis met het valraam

In sommige gevallen is het helemaal niet nodig om een raam te hebben dat helemaal open kan draaien. Met een valraam, dat je alleen kunt openen in kiepstand, heb je dan toch voldoende mogelijkheden om te luchten. Heeft je huis op een of meerdere plaatsen kleine raamopeningen? Dan is het vaak niet mogelijk om draai- of draai-kiepramen te plaatsen. Een valraam is dan een prima alternatief.  
 

 
 

Zoveel wensen, zoveel mogelijkheden

Moraal van dit verhaal: houd bij de keuze van een raam vanaf het begin rekening met de functie van het raam. Zo bepaal je aan de hand van de specifieke kenmerken van jouw woning of gebouw welk type raam het meest geschikt is. Open of vaste ramen? De keuze is aan jou, maar Smebo staat je graag terzijde met nuttig advies.

 
 


Website ontworpen en ontwikkeld door GoodAdvice-IT