Ramen en deuren in onbehandeld hout? Trendy én duurzaam!

Gevallen voor de charme van houten ramen? Het natuurlijke karakter, de goede isolatie, de stijlvolle uitstraling: inderdaad troeven genoeg. Naast het behandelde hout kan je kiezen om het schrijnwerk onbehandeld te laten. Er komen geen chemische producten aan te pas, weinig of geen onderhoud, en de vergrijsde verweerde look is helemaal in.

 
 

Wind, zon, vorst, hitte en regen werken sterk in op een natuurlijk materiaal als hout. Anders dan houten schrijnwerk met de Profel 5-lagenbehandeling, laat je het hout dus op een natuurlijke manier verweren. Met de tijd zal het minder glad worden, met hier en daar een verkleuring, en de rechte randen zullen ‘trekken en werken’. Charmant, maar weet dat onbehandeld hout ook een impact kan hebben op de functionele eigenschappen. Dit moet je weten. 

 
 

Uit het juiste hout gesneden

Allereerst de juiste houtkeuze. De duurzame houtsoort klasse I heeft de juiste fysieke kenmerken voor een lange levensduur. Dat zijn stabiele houtsoorten zoals moabi, afrormosia, aroko, padoek of merbau. Ook het initieel vochtgehalte (tussen 12% en 18%) speelt een rol, omdat verschillen in vochtgehalte tussen houtoppervlak en kern kunnen resulteren in windbarsten of zelfs dieptescheuren. Daarnaast kan je kiezen voor hout dat door een thermische of chemische modificatie een hogere duurzaamheid heeft gekregen. 

 
 

 
 

De schaduwzijde van de zon

UV-straling zorgt voor de aantrekkelijke, verweerde look. Onbehandeld hout zal door de zon sneller vergrijzen, maar door afwisselend nat worden en opdrogen is krimp en uitzetting nooit helemaal uitgesloten, zelfs bij de stabiele houtsoorten met een juist initieel vochtgehalte. Met de tijd zullen de rechte lijnen dus wat gaan vervormen en verbuigen.  Maar de UV-straling tast ook de verlijming tussen de profielen of de silicone tussen profiel en glas aan, afhankelijk van de mate van blootstelling kunnen hieruit dan vochtvlekken ontstaan.

 
 
 

Vele tinten grijs

Onbehandeld hout zal slechts gelijkmatig vergrijzen als alle ramen en deuren op een identieke manier aan de elementen worden blootgesteld. Door de oriëntatie van de woning is dat onwaarschijnlijk en zal het ene raam dus sneller vergrijzen dan het andere. Ook kunnen er op het onbehandelde oppervlak de typische gerande aftekeningen ontstaan, afkomstig van de reactie tussen inhoudsstoffen en regenwater. Maar dit tast de technische kwaliteit niet aan.

 
 

Conclusie?

Kies je resoluut voor onbehandeld hout? Dan kies je voor mooi en duurzaam, inclusief de ruwere, natuurlijke look en onvolmaaktheden. Er is echter ook een middenweg tussen volledig onbehandeld en de 5-lagenbehandeling: de Profel Nature behandeling, die het hout voedt en beschermt tegen waterinfiltratie. Twijfel je nog? Laat je dan door ons uitgebreid informeren.

 
 


Website ontworpen en ontwikkeld door GoodAdvice-IT