Vijf tips om je kozijnen vlekkeloos te onderhouden

Nieuwe kozijnen geven je huis een mooie meerwaarde, maar vragen ook een aanzienlijke financiële investering. Daarom geniet je graag zo lang mogelijk van perfecte kozijnen. Hoe je ze verstandig onderhoudt? Met deze vijf tips kom je een heel eind.

 
 

Slim smeren is de boodschap

Scharnieren, sloten, raambeslag en andere bewegende delen van je kozijnen hebben minstens één onderhoudsbeurt per jaar nodig. Geef scharnierende punten een druppeltje zuurvrije olie. Dat zorgt ervoor dat alle onderdelen soepel blijven werken.

 
 

Verwen je cilinderslot met grafietpoeder

De cilindersloten van je kozijnen smeren met olie is een no-go. Het correcte smeermiddel voor cilindersloten?Grafietpoeder. Te vinden bij de slotenmaker in je buurt. Breng het aan op je sleutel en beweeg de sleutel een aantal keren in en uit het slot. Een eenvoudige trucje waardoor je cilindersloten gegarandeerd langer meegaan.

 
 

 
 

Af en toe schoonmaken

Maak de kozijnen regelmatig schoon en gebruik daarvoor water met een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel. Spoel na met schoon water. Schuurmiddel en schuursponsjes, én schoonmaakmiddelen met detergenten zijn geen goed idee.

 
 
 

Controleer de raamafdichtingen grondig

De raamafdichtingen moeten naadloos zijn, anders kan er warmte ontsnappen of juist binnenkomen. Kijk de rubberen rand jaarlijks na. Is de afdichting losgekomen? Schuif die dan terug en plak weer vast met secondelijm. Hou ook de watergootjes en afvoergaatjes in het oog. Verwijder zorgvuldig zand, stof en bladeren. Zo krijgen je kozijnen een nauwkeurige onderhoudsbeurt.

 
 

Check alle siliconenvoegen en herstel ze indien nodig

De aansluitingen van het glas met het raamwerk en eventuele kruisverdelingen zijn vaak afgekit met een siliconenlaag. Controleer de bestaande siliconenlagen minstens één keer per jaar. Zijn ze gescheurd of losgekomen? Herstel ze dan meteen: snijd de beschadigde siliconenlaag weg en breng een nieuwe aan. Op zoek naar tips voor het onderhoud van je houten kozijnen? Hier kom je er alles over te weten .

 
 


Website ontworpen en ontwikkeld door GoodAdvice-IT