Wat te doen bij condensvorming op je ruiten?

Condensvorming op ruiten is een fenomeen dat wel vaker voorkomt. Is het echt een probleem? En hoe vermijd je condensvorming? In deze blog ontdek je de antwoorden op deze en andere vragen.

 
 

Kampen je ruiten aan de buitenkant met condensvorming? Dan vind je dat hoogstwaarschijnlijk minder mooi en stoort het je wellicht dat je buitenzicht wordt belemmerd. Maar echt een probleem is die condensvorming niet. Sterker nog, het is een bewijs dat je raam uitstekend isoleert. Bij goed isolerende beglazing  warmt het raam langs de binnenzijde op, maar aan de buitenzijde niet. Je woning ‘lekt’ dus weinig warmte langs de ramen naar buiten. De koude van buiten – vooral in het voor- en najaar – condenseert op de buitenkant, maar verdwijnt even snel wanneer de eerste zonnestralen doorbreken.

Vermijd je liever condensvorming aan de buitenzijde van je woning? Dan doe je er goed aan om de buitenkant van de ruit te reinigen met een glaspolish of autowax. Zo wordt de ruit gladder en krijgt condensvorming minder kans. Een alternatieve oplossing is de ruimte rond de buitenruit zo open mogelijk maken. Dan krijgt de wind vrij spel en treedt er minder snel condensvorming op.

 

 
 

Condensvorming aan de binnenkant van je ruit

Condensvorming aan de buitenkant van je ruit is geen probleem. Maar aan de binnenzijde is het dat wel. Vaak is onvoldoende of geen ventilatie één van de grote oorzaken. De luchtvochtigheid in je woning stijgt permanent door het uitademen van de bewoners of het ontsnappen van dampen tijdens het koken. Daarom is goed ventileren een noodzaak.

 
 

 
 

Condensvorming in de glasspouw

Blijft de condensvorming zelfs bij voldoende ventilatie toch terugkomen? Dan kan de staat van de ramen het probleem zijn. Misschien zijn de ramen aan vervanging toe. In dat geval ontsnapt er gas tussen de glasplaten en gaat het isolerend effect verloren en is de vochtigheidsgraad hoog. De oplossing: zorgen voor een hogere temperatuur of de vochthoeveelheid reduceren.

Het is ook mogelijk dat de ramen onvoldoende isoleren tegen de koude van buiten. Zo ontstaat er een koudebrug waarlangs de koude naar binnen komt en er zo condensvorming optreedt aan de binnenkant van je ruiten. De kans dat dit gebeurt, is groter wanneer de binnentemperatuur laag is. Bij ramen die tot op de grond komen, zie je vaak condensvorming aan de onderzijde van de ruiten. Die wordt veroorzaakt door de koudestraling waar de buitendorpel en de binnenvloer heel dicht bij elkaar liggen. Dit is een bouwkundige fout en die is eigenlijk alleen te herstellen wanneer het raam wordt verwijderd en teruggeplaatst nadat de nodige aanpassingswerkzaamheden zijn uitgevoerd.

 

 
 
 

Zoek een oplossing voor condensvorming

Ben je op zoek naar professioneel advies?  Neem dan contact op

 
 


Website ontworpen en ontwikkeld door GoodAdvice-IT